Im Staying Here

(10 customer reviews)

18.95 BGN14.21 BGN

Im Staying Here
Im Staying Here
Back Cover
A mother recounts her life story to her long-lost daughter in this sweeping historical novel about a community torn between Italian fascism and German Nazism.
 • Author
 • Genre
 • Category
 • Publishing house
 • Sizes
  14cm х 20cm
 • Cover
  Hardcover
 • N of pages
  216
 • Year of Publishing
  2021
 • ISBN
  978-619-7581-16-4
In the small village of Curon in South Tyrol, seventeen-year-old Trina longs for a different life. She dedicates herself to becoming a teacher, but the year that she qualifies—1923—Mussolini’s regime abolishes the use of German as a teaching language in the annexed Austrian territory. Defying their ruthless program of forced Italianization, Trina works for a clandestine network of schools in the valley, always with the risk of capture. In spite of this new climate of fear and uncertainty, she finds love and some measure of stability with Erich, an orphaned young man and her father’s helper.

Inspired by the striking image of the belltower rising from Lake Resia, all that remains today of the village of Curon, Marco Balzano has written a poignant novel that beautifully interweaves great moments in history with the lives of everyday people.

Overall customer rating
5
10 reviews
04.07.2024 / Overall rating: 5.0

"Оставам тук" от Марко Балцано е книга, която те оставя безмълвен пред човешката съдба и изборите, които правим. Написана е по много лек начин, думите се леят хармонично и загубени в тяхната подредба оставаме напълно неподготвени за ужасите, които сполетяват героите. А те са предадени съвсем безпристрастно, която допълнително засилва неприятната емоция. Книгата ни разказва историята на Курон. Едно селце, което се намира на кръстопътят на големите армии по време на световните война. Нещата, които преживяват хората от това място, остават някак забравени, на фона на всички трагедии разиграли се в този период, но това не ги прави по-малко тежки. Хората стават жертва на диктатори, на желанието за прогрес и накрая на водата, която макар и естествена стихия, в случая бива ръководена от човешки действия. Каква е цената на напредъка? Кой решава кое населено място трябва да се развива и кое да бъде потопено? Виждаме събитията през очите на Трина - една обикновенна девойка, която обича да прекарва време с приятелите си. Те учат за учителки, но за съжаление нямат възможност да практикуват тази работа...легално. В денят, който би трябвало да е най-щастлив за Трина - нейната сватба, най-добрата ѝ приятелка бива екстрадирана заради действия в разрез с действащите закони. И това е само началото на тази покъртителна история, разделена на три части: Годините, Бягството и Водата. Ще видим силата на малкия човек и неговата борба. Когато всичко е срещу теб, трябва ли да наведеш глава или трябва да продължаваш? В началото е споделен цитат от Монтале "Историите продължават в пепелта", а дали продължават и под водата? Книгата не случайно е носител на множество награди и номинации. Авторът е намерил баланса между споделянето на събитията в годините и задълбочаването в конкретни детайлни ситуации, за да може да пресъздаде атмосферата, но и личната история. И след това толкова силно съдържание, е изключително повърхностно да говоря за физическото тяло, но няма как да не го спомена - изключително естетско. С твърди корици и прекрасно вътрешно оформление. Книгата е изключително красива, но не посягайте към нея с лека ръка, защото между страниците и се крият вихър от емоции, които няма да ви оставят безпристрастни.

Plot: 5 Layout: 5 Would you recommend the book to a friend? 5
23.04.2024 / Overall rating: 5.0

"Оставам тук" е втората книга на Марко Балцано, която прочетох. Хареса ми много повече от първата ("Като се върна"). Марко Балцано има интересен и докосващ стил на писане. Превежда те през трудните моменти и периоди на героите си с лекота. И показва много човешки истини и истории. Оформлението, корицата, технически детайли, са добре направени и е удоволствие да държиш книгата в ръка, за да четеш.

Plot: 5 Layout: 5 Would you recommend the book to a friend? 5
21.02.2024 / Overall rating: 5.0

Изключително приятно и лесно четиво! По доста интересен и завладяващ начин е представен сюжета. Много човешка книга, която повдига много въпроси и след като я прочетеш ти се иска отново да погледнеш сред редовете.

Plot: 5 Layout: 5 Would you recommend the book to a friend? 5
15.08.2023 / Overall rating: 5.0

„Умира се само от умора. Умората, която ни идва от другите, с която се товарим ние самите, с която ни товарят мислите ни.” Четенето ѝ се проточи твърде дълго, при все че е книга, която се чете много бързо и е с малък обем. От самото начало знаех, че няма да се нареди в челните ми редици от любими заглавия и няма да е сред онези, пред които благоговея създадени от издателство „Лемур”. Не ме питайте защо, просто го усещах. Въпреки това обаче четивото се оказа доста силно, в което изобщо няма защо да имаме съмнение с оглед любимата реплика: „Лемурите нямат слаба книга!”. Lemur Books Произведението е изповедта на една жена, майка, чиято дъщеря е избрала по-лесния и добър живот и е избягала. Една личност, която „остава тук” в Курон докрай. Нейните думи, мисли и емоции описани в този своеобразен дневник ще ни преведат през трудни исторически времена, в които едно малко селце и неговите жители са изправени пред редица несправедливи човешки решения – фашизма и Мусолини, втората световна война и попарените надежди Хитлер да спаси немскоговорящото население и строежа на една пагубна дига. Накара ме да се замисля, че този тип човешко поведение на удобна глухота и слепота върви хронологично без значение от времето и развитието на цивилизацията. Обединението на масите води до резултати, а разединението до пагубни последици. Книгата ни разказва за човешките трагедии – лични, семейни, битови – по време на глобални световни катаклизми. Личността изправена пред крайни обстоятелства, за да тества естествения си лимит и докъде е готова да стигне в борбата за оцеляване. Произведението е интересно и дълбоко, но може би по-лекия език и стил на писане не ми дадоха възможността да бъда тотално разтърсена. Въпреки това вярвам, че е книга, която е хубаво да бъде четена, за да си спомним и никога да не забравяме, че историята трябва да се чете, учи и знае. Че човешките грешки и егоизъм могат да унищожат цели националности и поколения. „Може би защото след войната заедно с мъртвите трябва да погребем всичко видяно и сторено, да си плюем на петите и да изчезнем, преди ние самите да се превърнем в развалини. Преди призраците да станат последната битка.“ „Мислите приличат на клещи, зарежи ги“ казва Мама на Трина и е много права и днес. Често онова, което носим в ума и съзнанието си може да ни убие. Романът е писан по действителни събития и за него са направени много проучвания на историческото минало. За финал бих ви посъветвала да прочетете „Оставам тук“ и да съпреживеете неща, които се надявам завинаги да ни останат далечни. Подобен тип заглавия ни дават възможността да видим докъде може да стигнем при непредвидени ситуации и изправени пред смъртна опасност, риск за живота на любимите ни хора и всякакви повратности.

Plot: 5 Layout: 5 Would you recommend the book to a friend? 5
12.08.2023 / Overall rating: 5.0

Това е втората книга на Балцано която прочетох,и в нея темата е дълбоко човешка,и сякаш е писана и за нашата родна страна.Хората където и да са по света,когато обичат истински земята си са готови да жертват живота си за нея.Препоръчвам Балцано на всички.

Plot: 5 Layout: 5 Would you recommend the book to a friend? 5
22.03.2023 / Overall rating: 5.0

Книгата е интересна.

Plot: 5 Layout: 5 Would you recommend the book to a friend? 5
17.10.2022 / Overall rating: 5.0

Харесвам стила на Марко Балцано. Потопих се в историята.

Plot: 5 Layout: 5 Would you recommend the book to a friend? 5
25.04.2022 / Overall rating: 4.7

Чете се на един дъх.

Plot: 4 Layout: 5 Would you recommend the book to a friend? 5
11.12.2021 / Overall rating: 5.0

Прочетох последната страница на този изключителен роман точно в деня, в който на Коледния панаир на книгата имаше среща с преводачката му от италиански Нели Раданова. Препоръчвам романа “Оставам тук”. Книгата разглежда част от историята на Южен Тирол, който за героите е като жива рана, погранична земя и народ, и искани, и нежелани от няколко страни едновременно, Фокусът на романа е върху неистовите усилия на местни жители да спасят родния си Курон- “село на края на времето”, “проклето място”, където са се редували диктатури и където дори и без война е нямало мир. Вълнуващ е изказът на Марко Балцано, вълнуваща е и историята на хората с твърди характери, които остават там, където са корените им, независимо какво им коства.

Plot: 5 Layout: 5 Would you recommend the book to a friend? 5
11.11.2021 / Overall rating: 5.0

Това е втората книга на издателство Lemur, която си купувам заради корицата (предишната беше "Вдъхновенията на Артиста") - и в двата случая не бях подведена :). Историята в "Оставам тук" ме "изпрати" на място, което познавах само в географски смисъл. Любопитно ми беше да разбера за живота и предизвикателствата на това погранично население в конкретен исторически момент. Силно ме развълнува историята за селата, загубени под водите на язовир, и за камбанарията, останала над нивото на водата - напомни ми за нещо българско и за това, че хората, колкото и да сме различни, в определени трудни ситуации реагираме по сходен начин - еднакви страхове от неизвестното, еднаква любов към дома, който може да загубим, еднакви битки, които всеки води със себе си и с общността, в която живее. Приятно четене на хората, които тепърва ще се докоснат до историята!

Plot: 5 Layout: 5 Would you recommend the book to a friend? 5
Add a product review

To add a review, you must log in to your account.

You may also like it

Free Shipping

Free delivery for orders over BGN 50

Return

14 days right of return

Service

We accept online orders 24/7

Safety

Guaranteed security when buying