3 enchanting places, connected with the Florio family



По следите на лъвовете – 3 вълшебни места, свързани с фамилия Флорио

В романите си „Сицилианските лъвове“ и „Зимата на лъвовете“ Стефания Аучи разказва историята на некоронованите крале на Сицилия – фамилия Флорио. През годините могъщото семейство има важна роля в икономическия, културния и социалния живот на Палермо и региона. Но освен различни бизнес начинания, те оставят след себе си и множество впечатляващи сгради, създадени от прочути архитекти. Подобно на собствениците си, част от сградите също преживяват времена на възход и на упадък, но днес част от тях са реставрирани и отворени за посещения за всеки, който желае да проследи стъпките на Флорио.

Villino Florio в Палермо

Снимка: turismo.comune.palermo.it

Villino Florio е сред първите архитектурни произведения в стил Ар нуво в Италия и се счита за един от шедьоврите му на европейско ниво. Сградата е построена от архитекта Ернесто Базиле, който вплита в нея барокови повърхности, типично скандинавски форми, цилиндрични кули, които препращат към френски замъци и др.
В Палермо много компании предлагат туристически маршрути, свързани с историята на Флорио и те почти винаги започват или завършват с тази сграда.

Театро Масимо, Палермо

Снимка: ilsicilia.it

Друга забележителност на Палермо, която задължително трябва да бъде посетена, е театър Масимо. Фамилия Флорио са били сред основните благодетели на театъра и дейността му. През годините те подкрепят не само неговото изграждане и поддръжка, но се включват и в подбора на представяните в него артисти и произведения.
След 25 години на реставрация и ремонтиране, построеният през XIX век театър, вече е отворен и мнозина го определят като един от най-добрите театри в Европа – заради отличните позиции за наблюдение, акустиката и хармоничното съчетание на червено и златно във вътрешната декорация.

Остров Фавиняна

„На другия ден, щом се събуди, ще види слънцето да се омесва с камъка на кариерите, ще чуе соления вятър да се промъква между завесите, ще се загледа в буйната зеленина на планинския храсталак.
Затова сега стои неподвижно, сам с вятъра и морето, и не го интересува, че ще закъснее и ще го чакат за вечеря. Този остров, пропит със сол и пясък, е неговият истински дом, сега вече го знае.“
Из „Зимата на лъвовете“ от Стефания Аучи

Днес остров Фавиняна привлича множество туристи със своята дива красота, кристални води, впечатляващи гледки и вкусна храна. Една от забележителностите на острова са съоръженията за лов и преработка на риба тон в La Tonnara Florio. В „Зимата на лъвовете“ може да разберете точно как е създаден и развит този бизнес и как Флорио повлияват върху облагородяването на Фавиняна. Интересен факт е, че днес сградата на фабриката на Флорио е едно от най-предпочитаните места за провеждане на сватбени церемонии или други събития.
Мястото, където Флорио са отсядали по време на престоя си на Фавиняна и където са организирали многобройни бляскави празненства, също може да бъде посетено. Забележителната фасада на сградата се вижда от почти всяка част на острова и все още напомня за величието на първите ѝ обитатели.

Снимка: tripadvisor.com

Ако искате да се потопите още повече в историята на Флорио и атмосферата на Сицилия от края на XIX и началото на XX век, вижте книгите на Стефания Аучи.

Free Shipping

Free delivery for orders over BGN 50

Return

14 days right of return

Service

We accept online orders 24/7

Safety

Guaranteed security when buying