True Biz inspired an event about the Bulgarian sign languageНа 19 септември издателство „Лемур“ и СУУУС "Проф. Дечо Денев" организираха безплатно събитие, представящо основите на българския жестов език, вдъхновено от предстоящата нова книга на Сара Нович ‘True Biz’.

Българското издание на книгата – „Честно казано“ се очаква през октомври, в превод на Деница Райкова. Поглъщащият и многопластов роман е едно пътешествие в общността на глухите, което доказва колко сме свързани и колко сходни са стремежите ни да бъдем обичани и щастливи.

В духа на книгата искахме да си поговорим за всичко, което знаем и не знаем за жестовия език в България, а датата 19 септември не беше избрана случайно – с нея се поставя началото на Международната седмица на глухите. Всяка година в последната неделя от септември отбелязваме Международния ден на глухите и всички предходни дни са изпълнени с разнообразни инициативи, свързани с жестовия език и общността на глухите.

В това вдъхновяващо приключение ни съдействаха учителите и учениците от Специалното училище за ученици с увреден слух ”Проф д-р Дечо Денев“, с директор г-жа Севдалина Джонгарска. Преподавателите Камелия Захариева и Тодорка Иванова ни представиха основите на българския жестов език, а част от учениците се включиха, подпомагайки участниците в усвояването на знаците и изразите.

УниКредит Булбанк подкрепиха инициативата, осигурявайки ни най-подходящото и уютно пространство за тази среща.

В началото на събитието Соня Хачикян, управител на издателство „Лемур“ разказа повече за идеята, която го е вдъхновила, Виктория Блажева поздрави гостите със знаците за добре дошли от името на УниКреди Булбанк, след което със специално видео послание от Сара Нович, стартира същинската част – запознаването с основни знаци от българския жестов език.

По време на упражненията се включи и екипът на фондация „Заслушай се“ и Академия „Наистина жестов език“. Като опитни преподаватели по жестов език, те ни помогнаха да усвоим дактилната азбука и други полезни знаци, а в края на събитието разказаха повече за своята дейност и курсове.

На събитието присъстваха и представители на Съюза на глухите в България. Росица Караджова, отговаряща за културно-масова дейност на СГБ разказа повече за дейността на съюза, за планираните инициативи и предстоящите курсове по жестов език, в които може да се включи всеки желаещ.

Благодарим на всички участници, които ни подкрепиха в това събитие!

Free Shipping

Free delivery for orders over BGN 50

Return

14 days right of return

Service

We accept online orders 24/7

Safety

Guaranteed security when buying